Des de la Floresta Contra Fronteres us presentem la memòria d’activitats i econòmica de l’any 2022. Aprofitem per a agrair a totes aquelles persones i entitats que, bé sigui a través d’aportacions econòmiques o amb la seva dedicació, fan possible l’acolliment al poble.

ACOLLIDA EN EL BARRI

Durant el 2022 hem acompanyat a 7 persones, tant joves com dones migrades. Un procés que és complex, per les traves legals fruit del racisme institucional, i on hem de ser creatives per a trobar recursos (habitatge, fons, etc.) que no són fàcils d’aconseguir. Així i tot, és un procés bonic, i podem dir que cadascuna de les persones que van passant per la xarxa formen part d’alguna manera, de la nostra família.

L’O Va sortir d’un centre quan en va fer 18 anys i ara té 21. Està fent un curs de formació de Grau mitjà. Va aconseguir permís de residència, va treballar tots els caps de setmana i va poder visitar la seva família l’estiu passat. Viu a casa d’una companya de la xarxa de la Floresta contra Fronteres. Ja ha fet pràctiques i l’empresa li ha ofert feina fixa. Parla castellà quasi perfectament i està aprenent català ràpidament.

L’A Va sortir d’un centre quan en va fer 18 anys. El centre no li havia tramitat els papers, com a la majoria dels joves que ens arriben. Durant aquest temps ha estat vivint en la casa d’una veïna de la Floresta i amb altra dona de la xarxa de la Floresta contra Fronteres. Va iniciar l’any 2022 amb permís de treball i residència. Gràcies a això, va obtenir una feina en un establiment del barri, i va poder visitar a la seva mare a l’estiu. Ara té contracte fix i s’acaba d’independitzar.

En S. va arribar del sud, on estava explotat a una finca agrícola (treballava gratis a canvi d’estar empadronat). Ja ha fet 21 anys i està acollit a casa d’una companya de la xarxa. Treballa quan té oportunitat. Ha fet curs d’hostaleria i ha començat un de cures. Recentment, va obtenir un permís de residència, que li permetrà visitar a la seva mare enguany.

La F. fa molts anys que viu a Catalunya, però no havia pogut anar al seu poble per manca de papers. Aquest any ho podrà fer finalment, donat que ja té permís de residència i treball.

Està feliç de poder fer vida independent i viu a casa de la seva parella lingüística. És molt bona repostera, bona amiga i participa plenament en les nostres activitats.

La W. Va arribar fa pocs mesos amb 26 anys. Pendent d’aconseguir solucionar els tràmits del seu periple legal per renovació. Va obtenir habitatge a casa d’una família del barri, que ja és la seva família. Està treballant. Fa un curs de català i té una parella lingüística. Està en el seu procés d’empoderament.

L’ A. Necessitava ajut amb les seves despeses d’habitatge a Barcelona. No disposava de cap ajut ni papers. Li vam donar suport durant mesos. Està esperant la seva regularització. És expert i treballa en informàtica. Ara busca més feina i li agradaria viure a la Floresta.

L ‘A. Va sortir del centre de menors no acompanyats fa poc. La seva parella lingüística, de la nostra xarxa és ara el seu mentor i l’acompanya en els seus processos de regularització i Serveis Socials. Viu amb una família Florestana també de LFCF. Ha trobat una feineta que li permet ser autònom a nivell de despeses personals. Ho aconseguirà.

ESDEVENIMENTS

Cant a la vida

Vam organitzar una trobada amb César Galarza. César és un músic i artista interdisciplinari, qui ha treballat des de la música com a eina per a comunicar la realitat dels pobles indígenes de la seva regió. César al costat de la seva família es troben exiliades a Catalunya (en passat, han tornat a Colombia al final del programa) arran de la violència que viu la seva comunitat i que també li ha tocat de prop. Aquest esdeveniment pretén ser també un homenatge per a mantenir viva i combativa la Memòria dels i les companyeres que han estat asesinades en el marc de la reivindicació de drets dels pobles indígenes a Colòmbia.

https://www.instagram.com/p/CeBFrHADMLR/

30 minuts – Morir pels drets

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/30-minuts/morir-pels-drets/video/6190763/

DJ Kmisa – música àrab actual en la FM22

Amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor altres referents musicals, vam organitzar una sessió de música àrab actual amb DJ Kmisa a la Festa Major. Va ser una sessió que va agradar molt a les veïnes de la Floresta, però que es va realitzar fora de la graella de concerts i no va tenir l’espai adequat. Després de valorar-ho amb el Senglar Cultural i la Comissió de Festes, els pròxims anys LFCF participarem en la programació de la graella de concerts i sessions de DJ per a assegurar la diversitat musical en les festes.

Paella “Fem bosc, fem barri”

Vam organitzar  una paella en “Fem Bosc, fem barri” per a recaptar diners per a la nostra caixa.

Sopars en el DOCS

Vam organitzar servei de sopar en algunes de les sessions de la 4a edició del Cicle de Doc’s a la fresca en el Casino. Els beneficis de la venda van ser per a les dones marroquines que van cuinar.

12D – Jornades decolonials de l’Horta Alliberada

La nostra companya Cata va recitar poesía i va fer una xerrada sobre colonialisme en les Jornades de l’Horta Alliberada de Sant Cugat.

CAMPANYES

Denunciem les identificacions racistes en els nostres barris

Van emetre  un comunicat per a denunciar que a Valldoreix es produeixen identificacions de persones racialitzades sense motiu justificat, per part de la policía.

Protestem contra la matança en la tanca de Melilla

Realitzem una concentració en la plaça de la Floresta per a expressar la nostra ràbia i impotència de veure com les vides migrants, les vides negres a les fronteres, sofreixen la violència dels Estats responsables de la falta de vies segures per a accedir a l’Europa Fortalesa.

Recollim signatures per a ILP regularització

Hem participat en la campanya ILP Regularització, a través de la recollida de signatures en esdeveniments del poble per a assegurar que ningú a la Floresta es quedi sense donar el seu suport.

https://www.instagram.com/p/cab0thykzk3/

Protestes contra les detencions islamòfobes

També ens hem sumat a les protestes per la detenció i deportació de Mohamed Said Badaui i Amarouch Azbir.

MEMÒRIA ECONÒMICA

Durant el 2022 vam ser una de les entitats que va organitzar les barres de la Festa Major de la Floresta -juntament amb el Castell i la Florestina-. Aquesta participació, juntament amb fer barres en altres dos esdeveniments ens van aportar 2.434€.

A més, vam rebre 1.345€ d’aportacions personals.

Amb tots aquests diners:

  • Hem col·laborat amb les despeses de llars que acullen a joves que no tenen una font regular d’ingressos, a través d’una aportació per a cobrir la despesa extra de subministraments a les llars.
  • Hem pagat el lloguer d’habitació d’un jove durant uns mesos.
  • Hem realitzat una aportació de “diners de butxaca” a aquells joves que no treballen.
  • Hem costejat els serveis jurídics d’una dona marroquina.
  • Hem realitzat aportacions econòmiques vàries per a cobrir dentistes (amb la clínica social 1.001 Dents de Barcelona).
  • Hem pagat la matrícula perquè un dels joves pugui estudiar.

NECESSITATS

L’habitatge és la principal necessitat dels joves migrats. Alguns d’ells han tingut moltes dificultats per a llogar habitació, ja sigui pel racisme o per l’alt cost dels lloguers. En un context de gentrificació salvatge de la Floresta, és indispensable que tot el barri treballem perquè els xavals que ja formen part del barri no s’hagin d’anar a guetos a Rubí o Terrasa per a desenvolupar el seu projecte de vida. No es tracta només de garantir l’estabilitat dels joves, també està en joc la diversitat en els nostres barris. Per això, fem una crida al veïnat perquè comparteixi l’habitatge amb els joves – ja sigui en format d’acollida o lloguer a un cost raonable-, així com a les institucions perquè -per inacció-, no contribueixin a l’expulsió dels nostres joves del barri. Són les institucions els qui disposen de recursos i tenen la responsabilitat de facilitar que aquests joves es quedin a casa.

La Floresta Contra Fronteres som una xarxa veïnal que no rep subvencions ni diners públics, i el principal motor dels quals és la solidaritat veïnal i les xarxes que teixim amb col·lectius. Estem molt orgulloses de la manera en que gran part del barri s’implica en l’acollida: compartint espais a les nostres cases, acompanyant amb el nostre temps i recursos.

Pots fer una aportació puntual vía transferència al número de compte:

ES77 3025 0014 0914 0012 5224 (Associació La Floresta Contra Fronteres). 

També pots fer una aportació periòdica mensual de l’import que vulguis, les del col·lectiu fem una de 5€.

Si vols formar part de la xarxa, ja sigui com a parella lingüística, mentoría, fent acompanyament legal o d’altres maneres, contactans a: laflorestacontrafronteres@gmail.com

Més informació:

http://contrafronteres.lafloresta.info/