Aquest comunicat està en català. Accedeix aqui al comunicat en castellà

El passat 9 de febrer un dels joves acollits per l’Associació veïnal La Floresta Contra Fronteres va patir una retenció racista a Valldoreix, localitat de residència del jove. Els mossos el van aturar a la parada de l’autobús, quan es dirigia a estudiar a Sant Cugat, sense cap motiu que ho justifiqués. El jove no disposava de saldo al mòbil, raó per la qual no va poder trucar a ningú del seu entorn.

No és la primera vegada que el mateix jove és retingut pels Mossos, també a Valldoreix. Fa uns mesos la història es va repetir a l’Avinguda Vall d’Or, encara que aquesta vegada el jove sí va poder trucar a la persona que l’acull. Quan aquesta els va demanar quina era la justificació de la retenció del jove, els mossos no van saber donar-li cap raó al respecte: “una retenció rutinària”.

Sabem que, malauradament, les “retencions rutinàries” a persones racialitzades a Valldoreix per part de la policia són una cosa massa habitual. En un barri on, curiosament, la majoria de persones  treballadores en l’àmbit domèstic son migrades, moltes d’elles sense papers i sense contracte – i, per tant, en una situació molt vulnerable-, s’exposen al fet que les forces de seguretat les retinguin quan surten de la feina, un cop són al carrer. Són situacions que per a les persones retingudes tenen vàries implicacions: viure l’exposició pública davant d’altres veïns i veïnes; la intimidació davant de la policia; la por al que els pugui passar per no tenir papers; tot unit al fet de no dominar prou l’idioma i, per tant, no poder expressar-se adequadament enfront d’una circumstància de trasbals com és una retenció policial.

Davant d’una situació com aquesta ens hem de preguntar com ens sentiríem si la policia ens aturés de manera repetida sense motiu, simplement per la nostra aparença, interrogant-nos sobre on vivim i amb qui, per què estem al poble, mentre ens envolten i escorcollen, retenint-nos per un temps indeterminat.

És difícil respondre a la pregunta, perquè no és habitual trobar-nos en una situació com aquesta. A les persones euroblanques no ens fan ‘retencions rutinàries’ ni ens convertim en sospitoses automàticament pels nostres trets o el color de pell. 

Les retencions a persones racialitzades sense un motiu justificat són retencions racistes i no podem consentir que siguin una cosa usual al nostre poble. Fem una crida a denunciar aquestes actituds de racisme institucional i alhora a donar tot el nostre suport a les persones víctimes d’aquestes situacions. 

Per tot això demanem: 

  • A l’EMD de Valldoreix i l’Ajuntament de Sant Cugat: que no tolerin aquestes situacions al poble. 
  • Als veïns i veïnes i al teixit associatiu de Valldoreix i Sant Cugat: que mostrin la seva repulsa rebutjant i denunciant aquest tipus de violències. Així com donant suport a aquest comunicat, de manera individual o col·lectiva. 
  • Als Mossos: que aturin aquestes pràctiques racistes que no són justificables en un Estat de Dret on tothom, absolutament tothom, té el dret a ser tractat amb respecte i sense cap mena de discriminació.

Associació La Floresta Contra Fronteres

Adhesions de col·lectius:https://forms.gle/v3C3fCGwDB2pqmF26

Adhesions individuals: https://forms.gle/NuS9rLEmNSvuMDrQA

Informació sobre La Floresta Contra Fronteres: https://contrafronteres.lafloresta.info

Mail de contacte: laflorestacontrafronteres@gmail.com

S’han adherit:

Coordinadora Afes Sant Cugat
Unipau (Fundació Privada Universitat Internacional de la Pau)
Cnaacat comunitat negra africana i afrodescendent a catalunya
COORDINADORA OBRIM FRONTERES
AFA La Floresta
Stop Mare Mortum
Senglar Cultural La Floresta
Unitat contra el Feixisme i el Racisme
SOS Racisme
Refugees Welcome
QGATSUD
Mon sense guerres i sense violència
Sarria Sant Gervasi Refugi
Igualada Acull
Cubelles Acull
STOP MARE MORTUM GARRAF
Tras la manta
UCFR GARRAF
CUP Sant Cugat
En Comú Podem Sant Cugat
Cgt Sant Cugat
Sindicat de Llogateres de Sant Cugat
Endavant Sant Cugat
Cal Temerari
Hora Bruixa
Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix
SODEPAU