La setmana passada, a La Floresta teníem previst un intercanvi amb un grup d’adolescents ballarins i ballarines procedents del camp de refugiats d’Askar, a la ciutat de Nablús (Cisjordania) i una actuació en el Casino de la Floresta. Aquest acte mai va tenir lloc, degut a que va esclatar una nova escalada de violència a Palestina. Com a conseqüència, milers de desplaçats de Gaza van arribar a la ciutat de Nablús i l’associació cultural del camp d’Askar està fent crida per a recaptar fons. Us convidem a col·laborar

Des de l’any 2019-2020, La Floresta Contra Fronteres organitza un intercanvi cultural amb adolescents palestins, dins el context d’un projecte impulsat per “Askar Camp Social Center”, una associació cultural situada al cor de Cisjordània, a la ciutat de Nablús.

El projecte emprèn un espectacle de dansa tradicional “Dabkha” amb 13 intèrprets d’entre 13 y 18 anys i el porta de gira als països europeus que els vulguin rebre, organitzar-se per a acollir els joves i ajudar a recaptar fons per al projecte. L’objectiu és que joves que han nascut, viuen i probablement viuran tota la seva vida en un camp de refugiats, puguin oblidar per uns dies la seva difícil situació en aquest intercanvi cultural amb joves d’aquí.


Aquest any en una segona edició del projecte a Barcelona, els joves tenien prevista la seva estada del 20 al 23 d’octubre. Poques setmanes abans del viatge, el 7 d’octubre, va començar una nova escalada de la violència a la zona i el viatge es va truncar.

En els dies i setmanes següents les comunicacions entre palestins i florestans s’acceleren, i fins i tot s’arriba a plantejar una possible estada indefinida, en cas que els joves aconseguissin sortir del país. Finalment, es decideix posposar el projecte indefinidament donats els riscos que la situació comporta. 

Aturem el genocidi a Palestina

Davant aquesta situació, La Floresta Contra Fronteres ens vam adherir al manifest ‘Aturem al Genocidi a Gaza’ impulsat per la Coalició Prou Complicitat amb Israel i la Comunitat Palestina de Catalunya, que va rebre suport de més de 300 organitzacions, entre elles la Crida LGTBIQ, els moviments per l’habitatge de Barcelona o el Moviment Regularització Ja!

Així mateix, hem participat en les mobilitzacions en suport a Palestina que han tingut lloc, com la manifestació del dissabte passat a Barcelona, que va reunir 70.000 persones.

Aquests dies estem veient com els mitjans estan difonent mentides i una història totalment manipulada en què es presenta a l’Estat colonial com una víctima, fent d’altaveu a la propaganda sionista. Davant aquesta desinformació i complicitat dels mitjans de comunicació, ens veiem en la necessitat de contextualitzar i reiterar que:

  • Fa 75 anys que Gaza viu sota la violència estructural de la potència colonial d’Israel que perpetua una neteja ètnica a camara lenta. Són 75 anys d’impunitat i silenci de la comunitat internacional. És una vergonya que aquells que ens governen continuïn justificant el genocidi d’Israel. La normalització de les morts palestines és profundament colonial, racista i islamòfoba. 
  • Fa 16 anys que Israel aplica un bloqueig total a la Franja de Gaza que s’ha convertit en la presó a l’aire lliure més gran del món. Fa setze anys que Israel bombardeja Gaza de forma indiscriminada i la comunitat internacional no fa res per aturar-ho. 
  • No és una guerra entre religions. És la colonització d’un territori, l’espoli sistemàtic  i la neteja ètnica del poble palestí, per part d’Israel. 
  • No és una disputa entre iguals. És un Estat occupant i un poble indígena ocupat.
  • Israel està aplicant un càstig col·lectiu a totes les palestines a Gaza pel simple fet d’haver nascut a Gaza. Les persones que viuen a Gaza estan sota un bloqueig total, i s’estan quedant sense aigua, menjar i medicaments. Si els estats no actuen, moriran o d’una bomba, o de set o de gana!

Aprofitem per denunciar que aquesta escalada de la violència no sols afecta a Gaza, a Cisjordània la situació ha empitjorat. La situació actual a Nablús està cada vegada més tensa i ja s’han donat atacs militars a les rodalies de la ciutat i en els últims dies també dins el camp d’Askar. 

Donem suport econòmic al camp de refugiats d’Askar, a Nablús.

Recentment hi ha hagut l’arribada de milers de desplaçats de Gaza a l’interior de la ciutat de Nablús i l’associació cultural del camp d’Askar està fent crida per a recaptar fons. La necessitat de suport en aquest moment és molt gran, atès que, a més de les necessitats bàsiques del camp, ara estan acollint 450 refugiats de Gaza que es van quedar fora del territori quan va començar el conflicte.


Per a ajudar-los podeu donar a través d’aquest enllaç: https://www.gofundme.com/f/help-workers-from-gaza?utm_campaign=p_cp+share-sheet&utm_medium=chat&utm_source=whatsApp

D’altre costat, amb motiu de la Festa de la Tardor de Sant cugat, aquest dissabte 28 d’octubre, en la plaça 1 d’Octubre de Sant Cugat és Sound. De 17h a 1h. hi haurà una guardiola per Palestina. Els beneficis aniran per al Camp de Refugiats de Nablús.

Aviat comunicarem altres accions que estem organitzant!! Esteu atentes!!

Els moviments de solidaritat amb Palestina en diverses ciutats europees estan sent reprimits. Però la dignitat de la gent és major! No quedarem impassibles!!